Slovenija plasirala obveznice u dolarima, kamata ispod 6 posto

Bez autora
Oct 21 2012

Slovenija je uspjela plasirati svoju prvu 10-godišnju obveznicu u američkim dolarima uz kamatnu stopu nešto nižu od 6 posto, a vjerojatno će biti plasirano obveznica u visini od 1,5 milijardi američkih dolara. Prezentacija obveznice investitorima počela je u ponedjeljak, a završena u petak u Londonu. Investitori koji će kupiti obveznicu bit će poznati idućeg tjedna. Na taj je način na neko vrijeme otklonjena opasnost da država postane nelikvidna ili dođe u situaciju kad bi odmah morala zatražiti pomoć europskih fondova i međunarodnih financijskih ustanova. Uspješnom plasiranju obveznice pridonijela je politika guvernera Europske centralne banke Maria Draghija koja je u zadnje vrijeme dovela do smanjenja zahtijevanih kamata na obveznice država eurozone koje su prezadužene ili u financijskim teškoćama, ali je tome pomoglo i povoljno stanje na američkom tržištu kapitala.

Slovenija plasirala obveznice u dolarima, kamata ispod 6 postoSlovenija je uspjela plasirati svoju prvu 10-godišnju obveznicu u američkim dolarima uz kamatnu stopu nešto nižu od 6 posto, a vjerojatno će biti plasirano obveznica u visini od 1,5 milijardi američkih dolara, objavili su u petak slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Prezentacija obveznice investitorima počela je u ponedjeljak, a završena u petak u Londonu. Investitori koji će kupiti obveznicu bit će poznati idućeg tjedna, objavili su danas slovenska televizija i komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Na taj je način na neko vrijeme otklonjena opasnost da država postane nelikvidna ili dođe u situaciju kad bi odmah morala zatražiti pomoć europskih fondova i međunarodnih financijskih ustanova, ocjenjuju mediji.

Financijski analitičar Andraž Grahek izjavio je za POP-televiziju da je uspješnom plasiranju obveznice pridonijela politika guvernera Europske centralne banke Maria Draghija koja je u zadnje vrijeme dovela do smanjenja zahtijevanih kamata na obveznice država eurozone koje su prezadužene ili u financijskim teškoćama, ali je tome pomoglo i povoljno stanje na američkom tržištu kapitala.

Budući da Slovenija ove godine još nije izdavala državne obveznice zbog visokih zahtijevanih kamata, a trebat će nova sredstva za financiranje proračuna i servisiranje duga, vlada bi se, koristeći "probijanje leda" s dolarskom obveznicom, sada morala odlučiti na izdavanje nove obveznice u eurima s kraćim dospijećem, pri čemu bi mogla računati na još nižu kamatnu stopu, rekao je Grahek.

Burzovni analitičar Karel Lipnik iz poslovnog dnevnika "Finance" izjavio je za slovensku nacionalnu televiziju da će Slovenija trebati još četiri milijarde eura za sanaciju bankarskog sustava, ali da je uspješnim plasmanom dolarske obveznice otklonjena najveća opasnost da postane nelikvidna.

Predsjednik parlamentarnog odbora za financije Andrej Šircelj, inače član Slovenske demokratske stranke koju vodi premijer Janez Janša, izjavio je na konferenciji za novinare da je potražnja za dolarskom obveznicom tijekom njena predstavljanja investitorima u SAD-u i Velikoj Britaniji premašila 12 milijardi dolara, te da će zaduživanje biti po osjetno nižoj stopi od one koja se mogla očekivati.

Odluku o tome koliko će obveznica prodati ostaje na Sloveniji, a vjerojatno će biti prodano obveznica u visini 1,5 milijardi američkih dolara kako se i najavljivalo, rekao je Šircelj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik